Por hosteltur-np-100, en Innovación

El conseller catalán de Turisme presenta la Ruta del Pirineu Comtal

20 abril, 2009

El conseller d"Innovació Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat de l"alcalde de Castell de Mur, Josep Castells, i del director dels serveis territorials del Departament a Lleida, Vidal Vidal, ha presentat en aquest municipi del Pallars Jussà, la Ruta del Pirineu Comtal. La Ruta, que dóna resposta als objectius del Pla Estratègic de Turisme a Catalunya (2005-2010), travessa el territori de 14 comarques pirinenques i prepirinenques que coincideixen, aproximadament, amb el territori dels antics comtats que van ser l"embrió del naixement de Catalunya.
 
El conseller ha fet especial incidència en l"itinerari que travessa la comarca, anomenat “Comtat de Pallars Jussà: els senyors de la muntanya”. La Ruta Pirineu Comtal s"emmarca en el context més ampli de les Rutes del Naixement de Catalunya, que la Direcció de Turisme promou d"acord amb les determinacions del Pla Estratègic.

El seu objectiu es posar en valor el patrimoni cultural, natural i històric del país, entès en un sentit ampli, i subratllar els valors que poden diferenciar i singularitzar Catalunya  respecte a altres destinacions pel seu valor afegit.
 
L"objectiu de la Ruta Pirineu Comtal és crear una potent oferta turística sostenible i competitiva a la franja pirinenca catalana, basada en els principals recursos tangibles i intangibles lligats als orígens medievals de Catalunya. Una oferta  capaç d"interessar als mercats emergents del turisme cultural català, espanyol i europeu. Tot plegat s"inscriu en la política del Departament d"Innovació, Universitats i Empresa, d"apostar per posar en valor la pròpia identitat i singularitat del país i de foment d"un turisme ètic, responsable i sostenible, que faci possible la desestacionalització i l"equilibri territorial, amb l"objectiu d"estendre els beneficis del turisme al conjunt del país.
 
Ruta Pirineu Comtal

La ruta Pirineu Comtal proposa recórrer els territoris d"11 dels antics comtats que van ser escenari de la configuració i naixement del país, combinant els impressionants escenaris pirinencs amb l"austera bellesa de les esglésies i monestirs romànics.
 
Es tracta d"un itinerari que combina els impressionants escenaris pirinencs amb l"austera bellesa de les esglésies i monestirs romànics, on encara ressonen les passes de grans personatges històrics com Oliba i Guifré el Pelós. Des de l"Empordà fins la Ribagorça, amb l"alta muntanya com a teló de fons, la ruta travessa paisatges de gran bellesa, bressol de personatges històrics i escenari de gestes, llegendes, mites i tradicions. Un marc natural i humà esquitxat de monestirs, esglésies i castells que guarden el record d"aquells temps, que són també els de la infància d"Europa, el feudalisme, les croades i l"art romànic.
 
El visitant trobarà en el recorregut del Pirineu Comtal una oferta turística adaptada a les seves necessitats, des del petit hotel o la casa rural fins l"àmplia oferta de càmping de què disposen les comarques de la ruta. A tot arreu es poden degustar els sabors que caracteritzen la cuina catalana de muntanya o comprar una variada gamma de productes de qualitat, des de la llonganissa de Vic i el xolís del Pallars fins tota mena de formatges artesans.    
 
Darrera cada corba d"aquesta ruta que transcorre per carreteres secundàries d"un gran valor paisatgístic, s"hi descobreix la història mateixa del naixement de Catalunya i s"entén com una societat hereva del món romà i visigòtic adquireix, entre els segles IX i XII, una identitat pròpia que s"expressa a través d"un estil arquitectònic, l"art romànic; una llengua, el català; i un nom de país, Catalunya.
 
De llevant a ponent la ruta ofereix al turista la possibilitat de visitar una acurada selecció de conjunts medievals, monuments i museus que el transportaran fàcilment a l"atmosfera de la Catalunya Vella i el temps del comte Guifré, l"abat Oliba, el cavaller Arnau Mir de Tost, la comtessa Ermessenda o el guerrer Bernat Tallaferro.
 
Cronològicament, la ruta Pirineu Comtal comprèn el període poc conegut del segle IX, quan Guifré el Pelós enceta el camí que portarà a la independència dels comtats catalans, fins el segle XV, quan la mort sense descendència de Martí l"Humà comporta l"extinció del Casal de Barcelona que va governar Catalunya durant més de cinc-cents anys.

En el cas del Pallars Jussà, l"antic comtat ocupava el territori comprès entre l"Estret de Collegats i la serra del Montsec, una veritable muralla geogràfica defensada a l"època comtal per un esplet de castells i fortaleses de frontera, com els imponents castells de Mur, Llordà i Sant Gervàs, que guarden encara la memòria d"Arnau Mir de Tost. Dins aquesta protecció geoestratègica es troba la vila d"Àger que ha conservat tot el seu encant medieval. Al bell mig d"aquest territori, regat per la Noguera Pallaresa s"obre la conca de Tremp, terra feraç situada al bell mig dels Pirineus on prosperen fàcilment els tres cultius sagrats del món mediterrani: el blat, la vinya i l"olivera. Aquesta riquesa agrícola convertí el Pallars Jussà en el primer objectiu de l"expansió dels senyors de les muntanyes. La base per preparar la conquesta de les planes lleidatanes. La petita església romànica de Santa Maria de Covet esdevé, en aquest context, una veritable joia amagada. Un tresor per descobrir.

Estructuració de la ruta: els elements  
La ruta travessa 14 comarques: Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Noguera, Solsonès, Berguedà, Ripollès, Bages, Osona, Garrotxa, Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès.
 
La ruta s"estructura en:
 

  • Eixos principals (Nord-Sud): que integren els principals elements de la ruta. Adreçats al turista de llarga distància que disposi de 5 dies.
 
  • Eixos locals (Comtats): especialitzats territorialment. Adreçats al turista de mitja distància i al de proximitat que disposi d"1, 2 o 3 dies.
 
Per a cada comtat s"han triat un o dos punts destacats que es poden visitar en un dia. Per a aquelles persones que vulguin passar més temps visitant un comtat s"han seleccionat diferents punts d"interès, el nombre dels quals varia segons el comtat. En total la ruta està configurada per 13 punts destacats i 30 punts d"interès.
 
  Col·laboració interdepartamental
 
Donat que es tracta d"un producte turístic amb una forta base cultural i patrimonial, la Direcció General de Turisme ha comptat amb la col·laboració de la Direcció General de Patrimoni Cultural, tant pel que fa a criteris tècnics com a la cessió de material fotogràfic i cartogràfic del web www.patrimoni.gencat.cat
 
Web de la Ruta Pirineu Comtal
 
El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa ha creat una web amb tota la informació sobre la Ruta Pirineu Comtal. Per a cada comtat s"inclou una síntesi de la història del comtat, una selecció dels monuments, museus i conjunts medievals més emblemàtics, així com fotografies, panoràmiques 360º, gigafotos i enllaços per configurar l"itinerari i organitzar la ruta (material cedit per la Direcció General de Patrimoni Cultural). Els continguts es publicaran en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès) amb l"objectiu de difondre al màxim la ruta. Properament, a més, també s"editarà la Guia de la Ruta Pirineu Comtal.


 

Más sobre Innovación